Nieuws

VHV Africhting

OUD DUITSE HERDER

Herkomst: De Oudduitse herder is geen oud ras. Het ras is ontstaan uit de "gewone" Duitse herdershond.

Algemeen voorkomen: De Oudduitse herder is middelgroot,  krachtig gebouwd en goed gespierd, de botten droog en de totale structuur vast.

Schofthoogte: De schofthoogte voor de reu is 60 cm tot 68 cm, voor een teefje 55 cm tot 63 cm.

Gewicht: reuen 35-40 kilo, teven 27-32 kilo

Vacht: de juiste beharing is het lange stokhaar met onderwol. De dekharen zijn langer, niet altijd recht en niet strak tegen het lichaam liggend.  Vooral in de oorschelp, achter de oren, op de rug van de onderarm en vaak ook in de lendenstreek, zijn de haren duidelijk langer. De nek heeft uitgesproken manen die kunnen reiken tot de borst. Bij de ellebogen tot de middenvoorvoet vormen zich vlaggen. De broek is lang en dicht.

Gebruik: Herdershond, waakhond, gezinshond

Gezondheid: Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en elleboogdysplasie

Aard: De Oudduitse herder moet van nature evenwichtig, stabiel, zelfverzekerd, absoluut spontaan en goedmoedig zijn, daarnaast opmerkzaam en leidend. Hij beschermt zijn huis en degene die hij liefheeft. Hij is intelligent, makkelijk te trainen en werkt graag voor zijn baas. Voor kinderen en andere dieren is hij zacht en lief.

Bijzonderheden: De Oudduitse herder kent diverse kleurenvariaties van helemaal zwart tot zwart met roodbruin,  bruin, gele tot lichtgrijze tekeningen, licht- en donker wolfsgrauw, zwart zadel en masker. Het puntje van de neus moet bij alle kleurvarianten zwart zijn.  De onderwol vertoont een lichte kleur grijs, bij de volledige zwarte honden is de onderwol ook zwart.